Killekort

Killekort, Killekort Korsord, Narr på Killekort, det franske hasardspil Coucou blev opfundet i Frankrig omkring 1500 og spredt over Centraleuropa. I slutningen af ​​det 17. århundrede producerede en italiensk producent et kort kort, der var tilpasset spillet. Spillet blev opkaldt Cuccú efter sit højeste kort. Cuccú havde 38 kort og to kort i hver valør (således 19 unikke valører). Elleve af kortene i hver pakke var talekort, nummereret 0-10. De andre kort var billedkort, hvoraf to – skovlen og masken – var lavere end tallene.
Fem af kortene blev placeret højere: kroen, katten, hesten, vagt og gøg (højest). Det nittende kort, Harlequin, var uden for placeringen, og dets værdi blev bestemt af spillet spillet og kunne variere i det samme spil.

Cuccú spredte sig nordover i Europa og blev kendt i det sydlige Tyskland, Østrig og Schweiz ved navnene Hexenspiel og Vogelkarten, hvilket groft sagt betyder “Heksespil” og “Fuglekort”.

Kortspillet ændrede sig noget på sin rejse gennem Europa og blev i Sverige nævnt som Campio for første gang i 1741 i en domstolsprotokol. Campio var en forvrængning af cambio eller camfio, som var navnet, der begyndte at blive brugt i Sverige. Navnet Kille blev først dokumenteret i 1833 (fundet i privat korrespondance fra 1826) og blev meget brugt fra 1850’erne. Kille er sandsynligvis en korruption af Harlequin, som nu var det højest rangerede kort, men stadig havde en speciel position i nogle spil. Killekort, Killekort Korsord, Narr på Killekort

Kortspilets tal- og billedkort ændrede sig, så pakken bestod af 42 kort (igen parvis, så der var kun 21 valører). Antallet af tal var steget til tolv og var nummereret 1-12. Der var tre kort med lavere værdier end antallet kort; Noll (Zero) -talekortet blev krans, spanden blev blomsterpotte og masken blev dåren, ofte afbildet med en maske. Kortene med højere værdier end tallene var i stigende rækkefølge: kroen, kavaler, svin, husar, gøg og harlekin. Killekort, Killekort Korsord, Narr på Killekort

One-Card Kille (Enkortskille), også Swap Kille (Byteskille), er det traditionelle hasardspil, der spilles med Kille-kort og kan spilles af 3 til 13 deltagere.

Dealeren giver et kort til hver spiller. Målet er ikke at have det laveste rangkort, efter at alle spillere har haft mulighed for at udveksle kort. Den med det laveste kort er slået ud, men der er andre måder at blive slået ud, før kortene endelig eksponeres. Killekort, Killekort Korsord, Narr på Killekort

Drejningen til at handle starter med uret med spilleren til venstre for dealeren. Spillere kan udveksle deres kort med den person, der sidder til venstre for dem, og i så fald sige “switch” (byte) og skubbe kortet fremad. Hvis en spiller ikke ønsker noget udvekslingskort, erklærer spilleren at han er “tilfreds” (nöjd) og slår tabellen. Med nogle få undtagelser foretages udvekslingen med kortene nedad. Udvekslingen udføres ikke altid. Hvis spilleren til venstre har et af nedenstående kort, udsætter han kortet og citerer en sætning:

Gøg: Hvis spilleren har en gøg, er aftalen slut, og alle skal afsløre deres kort. Personen med gøg siger “Ingen bytter med gøg!”, “Gøg står!” eller “Duen er taget af!”.
Husar: Når man udveksler med en husar, svarer kortholderen “Husaren strejker”. Spilleren, der prøver at foretage en udveksling, bliver slået ud, “død”.
Gris: indehaveren af ​​en gris siger “grisen bider tilbage”. Forsøg på udveksling annulleres, men derudover vendes alle tidligere udvekslinger, indtil grisen er vendt tilbage til spilleren, der modtog kortet fra forhandleren. Den spiller bliver derefter slået ud (men ikke den, der forsøgte at foretage udveksling, medmindre denne spiller var den, der fik uddelt grisen).
Cavalier and Inn: indehaveren af ​​en Cavalier eller Inn siger “pass the Cavalier” eller “pass the Inn”, og veksleren skal omgå ham og forsøge at udveksle med den næste person.
Andre regler:

Udveksling med bestanden. Dealeren er den sidste, der handler. Hvis han vil bytte, skal han gøre det med bestanden. Ligeledes skal en spiller, der ville bytte med dealeren, men dealeren havde Cavalier eller Inn, bytte med aktien. Hvis Cavalier eller Inn trækkes fra pakken, byttes den ikke, men spilleren fortsætter i stedet og trækker det næste kort fra bestanden.
Kort, der eksponeres under en udveksling, forbliver eksponeret i resten af ​​aftalen. Killekort, Killekort Korsord, Narr på Killekort
Harlekiner udveksles med forsiden opad. Hvis en Harlequin uddeles eller trækkes fra pakken, er det det højeste kort. Hvis det udveksles, er det tilfældet. World